Stumfilm får fuld musik

Sounding Silents 2023 & 2024

Hvordan lyder Asta Nielsens gauchodans eller Valdemar Psilanders dødsspring til hest i cirkusmanegen? Hvordan skaber man lyduniverset omkring en Mars-landing i en science fiktion-film fra 1918? Et samarbejde med unge studerende fra to af landets musikkonservatorier leverer helt nye scores til danske stumfilm. 

Lisbeth Richter Larsen, redaktør | 11. marts 2024

Det kan være udfordrende at se gamle film uden lyd, hvad enten man sidder i en biograf eller ved en skærm hjemme i sofaen. Og det har faktisk heller aldrig været meningen, at de skulle ses uden lyd. 

Biografoplevelsen af de stumme film

I 1910’erne og 20’erne sad ’musikken’ i biografen og akkompagnerede handlingen, hvad enten det var komiske farcer eller storladne dramaer. Filmvisninger var oftest og som minimum med klaverledsagelse, men i de større ’filmsteatre’ med plyssæder, restaurant og hundepasning fik publikum den helt store musikoplevelse. I Palads-biografen i København, som havde plads til 2500 gæster, hyrede man i starten af 1920’erne Jacob Gade (ja, ham med ’Tango Jalousie’) som kapelmester med fuldt 30-mands orkester. Så alt fra partiturmusik til klaverbokser-improvisationer eller kromutters trækharmonika var en del af filmoplevelsen – alt afhængig af, hvor i landet man nu så en film. Læg dertil, at publikum i stumfilmtiden ofte selv bidrog til lydkulissen med tilråb, hyssen og bifald, mens filmen løb over lærredet. Den stumme film er historisk set en relativt larmende foreteelse. Og hvorfor i grunden ikke føre den tradition videre up-to-date?

Sounding Silents – at lave soundtracks til stumfilm

Siden 2022 har unge musikstuderende kastet sig ud i at komponere ny musik og lyd til danske stumfilm. Det foregår i et samarbejde mellem Stumfilm.dk, Rytmisk Musikkonservatorium og Syddansk Musikkonservatorium. Her skaber de unge i løbet af et semester deres helt personlige bud på soundtracks til en række stumfilm. Resultaterne, Sounding Silents, kan nu ses – og ikke mindst høres – her på Stumfilm.dk.

Musikstuderende på besøg i Filminstituttets arkiv i Glostrup (2022).

De studerende starter semesteret med et besøg i Filminstituttets arkiv i Glostrup, hvor de får en introduktion til filmhistoriens første stumme årtier og stifter bekendtskab med de gamle filmruller på arkivhylderne. At levende billeder, som vi i dag streamer digitalt, oprindeligt bestod af 10.000-vis af frames på kilometerlange strimler, er med til at sætte scenen for de unge musikeres kreative proces med at skabe musik og lyd. 

Den kreative proces

Den største udfordring for komponisterne er, at alt står åbent. Det har flere af de unge studerende gjort klart i interviews om projektet. Der er ikke en nulevende instruktør at samarbejde med om et bærende koncept for det samlede udtryk. Komponisterne starter fra et nulpunkt og tager alle beslutninger selv: stemning, instrumentering, stil.

Nogen improviserer sig frem sammen med andre musikere og forædler efterfølgende de bedste ideer. Andre arbejder med instrumenteringen som indgang til den kreative proces. Og her kommer de forskellige soundtracks vidt omkring med alt fra subsonisk hammondorgellyd over norsk bukkehorn og pedal steel guitar til pizzicato på violin.

Oplev et udvalg af stumfilm med nye toner – god fornøjelse med Sounding Silents!


Lisbeth Richter Larsen, redaktør | 11. marts 2024

Sounding Silents


Musikstuderende fortæller om Sounding Silents


Om Sounding silents

Et samarbejde mellem Filminstituttet, Rytmisk Musikkonservatorium i København og Syddansk Musikkonservatorium Musikkonservatorium i Odense og Esbjerg om at komponere musik og lyd til danske stumfilm.

Kurset løber over ét semester og indbefatter en introduktion til stumfilmene på Det Danske Filminstitut samt et undervisningsforløb på konservatoriet.

På det første hold i 2022 deltog 9 studerende, som har lavet scores til 7 forskellige film, hvoraf de tre er uddrag fra en længere film.

I 2023 har 8 studerende komponeret scores til 6 forskellige film, hvoraf de tre er uddrag fra en længere film.

Filmene bliver vist på Cinematekets årlige stumfilmfestival, som finder sted i januar/februar.

Se og hør alle filmene her.