Om Stumfilm.dk

Velkommen ombord

Læs mere om stumfilm.dk-projektet her på siden.

Udvalgte film

Vi har flyttet vores filmudvalg til forsiden.

Besøg forsiden

Alle film

Ny oversigt over alle film – med mulighed for sortering af filmene.

Besøg 'Alle film'

Temaer

Introduktioner og udvalgte film efter emne.

Se 'Temaer'

Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og læs de tidligere udsendte nyhedsbreve.

Se 'Nyt'

EFTERLYST!

Læs mere om de forsvundne stumfilm.

Besøg 'Efterlyst'

Om Stumfilm.dk

Fra slædekørsel i Fælledparken til rumrejser mod Mars. Kom med på opdagelsesrejse i dansk films guldalder på Stumfilm.dk.

Fra omkring 1910 og ti år frem var dansk film blandt verdens førende både forretningsmæssigt og kunstnerisk. Det var en tid, hvor stjerner som Asta Nielsen, Valdemar Psilander, Gunnar Tolnæs og Fy & Bi funklede langt ud over landets grænser, og hvor instruktøren Carl Th. Dreyer skabte en stor del af sit samlede værk.

Nu bliver dansk films guldalder vakt til live på stumfilm.dk, hvor alle kan følge med i digitaliseringen af over 400 film fra perioden 1897-1928 – det vil sige alle bevarede danske stumfilm. Man kan både streame filmene og se bl.a. plakater, fotografier og tematekster, og med tiden også manuskripterne og datidens anmeldelser. Alt er gratis og frit tilgængeligt.

En livlig byggeplads

Stumfilm.dk er et filmarkæologisk kæmpeprojekt, der løber over fem år, og det bliver både omfattende og uforudsigeligt. Det betyder, at der vil dukke film op, som ingen har set siden 20’erne, men også, at sitet vil være en livlig byggeplads indtil udgangen af 2024.

Vi lancerer løbende temaer, der løfter filmene op i en relevant kontekst og fremhæver de mest fascinerende, forunderlige, hårrejsende, rørende og morsomme historier, der gemmer sig i materialet. Vi kommer omkring alt fra stumfilmens største stjerner og den spirende celebrity-kultur til et detaljeret indblik i digitaliserings- og restaureringsarbejdet. Så hvad enten du er forsker, filmnørd eller bare almindeligt nysgerrig, vil stumfilm.dk tilbyde et vedkommende indblik i et skelsættende kapitel af den nyere verdenshistorie.  

Stumfilm.dk er det hidtil største filmhistoriske formidlingsprojekt i Danmark, og der knytter sig også et dansk-tysk forskningssamarbejde til det. Projektet er muliggjort af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og A.P. Møller Fonden, der hver har doneret 10 millioner kroner.


 

Kontakt


Anne Schwartz
Projektredaktør
Tlf. 3374 3681
annesc@dfi.dk

Henrik Fuglsang
Webansvarlig
Tlf. 3374 3556
henrikf@dfi.dk

Lars-Martin Sørensen
Forskningsleder
Tlf. 3374 3574 
larss@dfi.dk

Jens Nielsen Gram
Afdelingsleder
Tlf. 3374 3450
jensng@dfi.dk